1401/12/27
279

موزه کاریه

 

«کلیسای چورا» در استانبول، کلیسای ارتدکس یونانی می باشد که آن را با نام «موزه‌ی کاریه»  نیز معرفی می کنند. کلیسای چورا، نام کلیسایی تاریخی و زیبا در استانبول می باشد که قدمت زیادی دارد و امروزه از آن به عنوان موزه‌ی کاریه یاد می کنند. این کلیسا در قرن 16 میلادی و در زمان مپراتوری عثمانی به مسجد مبدل شد و در سال های بعد، در سال 1948 میلادی به موزه تغییر کاربری پیدا کرد. این بنا در محله‌ی «ادیرنا کاپی» (Edirnekapı) بنا شده است و آن را به سبک معماری بیزانس دوران قرون وسطی طراحی کرده اند. فضای داخلی این مکان را با نمونه‌هایی از شیک ترین و قدیمی‌ترین دیوارنگاری‌ها و موزاییک‌های دوران امپراتوری روم شرقی مزین کرده اند، قسمت های از آن‌ها را بعد از تغییر مالکیت مذهبی این مکان به موزه، کشف کردند و بازسازی نمودند. و در آن دیوارنگاری‌های جالبی از زندگی مریم مقدس نیز وجود دارد که البته شما می توانید به تماشای معجزات عیسی مسیح که بر روی دیوارهای این موزه به نمایش گذاشته شده ،بروید.

 

بررسی قدمت موزه کاریه

مانند بسیاری از بناهای تاریخی استانبول، موزه‌ی کاریه نیز گذشته‌ای بسیار طولانی و پیچیده در خود نهان کرده است و تاریخچه‌ی این موزه و شهر استانبول را به خوبی نشان می دهد. کلیسای کورا را در دوران سلطنت «ژوستینین یکم» (Justinian I) بنا کردند که از سال 527 تا 565 میلادی بر امپراتوری روم شرقی حکومت می کردند.

این کلیسا ابتدا با نام «کلیسای ناجی مقدس کورا» به عموم معرفی شد و آن را در بین خرابه‌های کلیسایی دیگری ساخته بودند که بیرون از دیوارهای پایتخت سابق امپراتوری روم شرقی، یعنی شهر قسطنطنیه (استانبول امروزی) واقع شده بود. کلمه‌ی «چورا» نیز واژه‌ای یونانی می باشد و معنی «حومه‌ی شهر» می دهد و همین موضوع که کلیسای اصلی، بیرون از دیوارهای شهر قرار دارد اشاره می کند.
قدمت کلیسای ابتدای قبل از بنا شدن کلیسای جدید به قرن ۴ میلادی باز می‌گردد و همانطور که مطرح شد، این بنا در خارج از دیوارهای شهر بنا شده بود. بعدها وقتی امپراتور «تئودوسیوس دوم» دیوار دیگری را در سال ۴۱۳ میلادی دور شهر طراحی کرد، این کلیسا نیز داخل این دیوارهای دفاعی قرار گرفتند؛ اما نام آن تغییر نکرد و همان کورا باقی ماند.

آنچه از معماری که امروزه در ساختمان این بنا مشاهده می کنید مربوط به سال ۱۰۷۷ میلادی می باشد که کلیسا را شبیه به یک صلیب بازسازی نمودند. این ساختمان دارای یک گنبد نیز می باشد و معماری به این سبک در آن دوران بسیار معمول بوده است . بخشی از کلیسای چورا در اوایل قرن ۱۲ میلادی و ظاهراً بر اثر زلزله از بین رفته است و دوباره آن را بازسازی کردند اما ۲ قرن بعد از این زلزله ، کلیسا با طرح کنونی بازسازی شد.

«تئودور متوکیتس» (Theodore Metochites)، جز سیاستمداران امپراتوری بیزانس یا همان روم شرقی بوده است و بسیاری از نقاشی‌های دیواری و موزاییک‌های زیبا و باکیفیت خود را به این کلیسا هدیه داده بود و حتی 2 سال آخر عمرش را به عنوان راهب در کلیسای کورا گذران عمر کرده است. و سپس بعد از گذر 50 سال بعد از سقوط قسطنطنیه یا همان فتح استانبول بواسطه ترکان عثمانی، کلیسای کورا به «مسجد کاریه» تغییر کرد.

به تصویر کشیدن مفاهیم مقدس مذهبی در اسلام ممنوع می باشد؛ زیرا آن‌ها اعتقاد دارند که ممکن است این تصاویر دارای اشتباه باشند و یا گمراه‌کننده باشند. بنابراین عثمانی‌های مسلمان، موزاییک‌ها و دیوارنگاری‌ها را در زیر لایه‌ای از نقاشی و گچ پنهان می کردند و اثر مخرب این عمل و زلزله‌های متعدد این منطقه بر روی این آثار هنری به خوبی دیده می شود. البته «مؤسسه بیزانس آمریکا» در سال ۱۹۴۸ میلادی، هزینه‌ی مرمت این مسجد را تقبل کرد و طی این پروژه، دیوار نگاری‌های تماشایی کلیسا نیز کشف شدند و پس از آن مرمت گردیدند. ۱۰ سال بعد، این مکان تحت عنوان «موزه‌ی کاریه» فعالیت خود را آغاز کرد.

 

معماری و طراحی داخلی

ساختمان کلیسای کورا به 3 بخش اصلی تقسیم شده است و 6 گنبد در اطراف آن قرار داده اند. دکور داخلی این ساختمان، هنوز هم تا حد زیادی مثل قبل می باشد و تغییر خاصی نکرده است و بخاطر این موضوع، کلیسای کورا در مقایسه با دیگر کلیساهای شهر استانبول، مقصدی خاص می باشد. موزاییک‌های زیبا و شگفت انگیز این کلیسا، داستان‌هایی از انجیل را نمایش می دهند و مانند کتاب داستانی تصویری می باشد که در آن ماجرهای جالب را می توان دنبال کرد. در این میان از یاد نبرید که می توان ،چرخه‌ی زندگی مریم مقدس را کامل در آنجا تماشا کنید که از 17 تصویر تشکیل شده است. دیوارنگاری‌های چرخه‌ی زندگی عیسی مسیح نیز از زمان تولد او در قسمت قبلی ادامه داده شده است و می توان تا سفر او به اورشلیم را در این دیوار نگار مشاهده کرد.

دیوار نگارهای دوران رسالت مسیح نیز تصاویری از معجزه‌های عیسی مسیح همچون شفای مرد جذامی و غیره را می توانید در آن ببینید. از موزه‌ی کاریه به جز چهارشنبه‌ها، همه روزه از ساعت 9 صبح تا 5 بعد از ظهر می توانید دیدن کنید ؛ اما برای اطلاع از آخرین تغییرات و تعطیلی مناسبت‌های خاص، حتما یادتان نرود ساعت کاری آن را قبل از اینکه به موزه بروید به صورت آنلاین چک نمایید. همچنین مسجد مهری ماه سلطان نیز در نزدیکی این موزه قرار دارد و می‌توانید از آن هم بازدید کنید.

 

مقایسه پروژه ها